przepis na prawdziwą włoską pizzę

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

owoce morza z mozzarellą   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd w następstwie tego wziąć kreatywny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – faktycznie należałoby dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.