Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie potrawy
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. zamawiamy w restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada i liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film