Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej legendarnych na całym globie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co kochają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Olśniewająca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co właściwie ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest bardzo urozmaicona. Poświęcić można jej właściwie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.