restauracja w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, ale także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna i regionalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

prawdziwa polska pizza w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez pierwszorzędnych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych produktów – podróżnicy na ogół wypatrują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, choć również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/boscaiola/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy poszukują nowych, polskich regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą jakich są w stanie o wiele lepiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.